Een gezond hart ? Stop met roken !

Acupunctuur is een erg goede steun in de rug.

Het Element, Artsenpraktijk voor Acupunctuur en Natuurgeneeskunde
Holterberg 1A  2402 ZA Alphen a/d Rijn  telefoon 0172-764777 / 06-20660609
e-mail info@hetelement.net  www.hetelement.net 

            Gemiddeld zijn drie behandelingen nodig om succesvol van het roken af te komen.

Enkele jaren geleden kwam de 52-jarige Wim H., moe en met een grauwe gelaatskleur, bij ons in de praktijk. Hij was bezig met revalidatie na een hartinfarct. Ondanks goede begeleiding van het ziekenhuis lukte het hem niet om te stoppen met roken en zijn angsten onder controle te krijgen. Op advies van zijn cardioloog kwam Wim bij ons terecht voor begeleiding bij het stoppen met roken. Normaal gesproken staan hier 2 of 3 behandelingen voor, maar bij Wim waren er meer behandelingen nodig, mede door zijn angsten. Eerst moest zijn basisenergie hersteld worden. Na een succesvolle antirookbehandeling zijn de restklachten van zijn hartproblemen behandeld. Inmiddels is Wim een man die 10 jaar jonger oogt, goed in zijn vel zit en zijn statines en andere medicatie heeft kunnen afbouwen. Wij zijn tevreden en Wim is dat ook. Wij zien hem nu nog slechts 1 keer per jaar voor een preventief consult.

Stoppen met roken.

Hoewel oktober al weer achter ons ligt, willen wij nog even inhaken op ‘stoptober’. Dat roken heel wat gevolgen heeft op gezondheid, hoeven wij u eigenlijk niet meer te vertellen. Naast 20 keer meer risico op longkanker hebben vooral de hartslagaders zwaar onder sigarettenrook te lijden. Daarnaast is roken een belangrijke risicofactor
voor trombose, beroerte, maagzweren en zweren in de dunne darm. De meeste rokers willen daarom ook graag stoppen, maar dat valt niet mee. Met name de ontwenningsverschijnselen zijn berucht. Behalve de lichamelijke verslaving aan nicotine is er ook de geestelijke afhankelijkheid die vaak opspeelt. Bijvoorbeeld op een feestje of juist als er een stresssituatie is. Op zulke momenten is het heel moeilijk om niet te roken. Acupunctuur helpt om zowel lichamelijke als geestelijke aspecten van de ontwenningsverschijnselen te verminderen. De vitaliteit neemt toe en gevoelens van onrust en irritatie verdwijnen, de wilskracht wordt sterker en de tabak smaakt vies. Gemiddeld zijn drie behandelingen binnen een periode van vier weken nodig om succesvol van het roken af te komen. Het stoppen met roken moet je uiteraard zelf doen, maar acupunctuur is een erg goede steun in de rug.

Preventie.

Naast roken zijn er meer risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Het is van levensbelang om deze risicofactoren vroegtijdig op te sporen en mensen hiervan bewust maken. Die risicofactoren zijn niet altijd zichtbaar. Naast erfelijke en familiaire belasting spelen zowel de westerse leefstijl, onverwerkte emoties, stress en voeding een belangrijke rol bij het krijgen van hartproblemen. Acupunctuur is vooral preventief bedoeld. Het is erop gericht de gezondheid te behouden, door het systeem in balans te brengen en in balans te houden vóórdat de ziekte zich openbaart. Hierdoor is het een geweldige therapie om de risicofactoren op hart- en vaatziekten te verminderen.

Behandeling van hartpatiënten.

Hartpatiënten voelen zich vaak veel beter als er met acupunctuur behandeld wordt. Belangrijk is hierbij dat de patiënt met hartklachten eerst regulier cardiologisch volledig in kaart gebracht is en behandeld wordt volgens de richtlijnen. Cardio-acupunctuur kan van aanvullende waarde zijn voor patiënten na een hartinfarct of met een angina pectoris, waarbij er geen operatieve mogelijkheden meer zijn, maar ook voor patiënten met hartfalen. Het is een aanvulling op de reguliere behandeling en heeft effect op pijn, hoge bloeddruk en het hartritme en kan ondersteuning bieden bij onbegrepen klachten (bijvoorbeeld pijn op de borst). Ook bij patiënten die een dotter- of bypass-operatie hebben ondergaan, kan acupunctuur ondersteunen. Angsten en depressies komen veel voor na een operatie, en dit belemmert het herstel. Daarom is de behandeling dan ook mede gericht op emotioneel evenwicht. Helaas zijn er ook patiënten die deze operaties hebben ondergaan, maar waarbij de oorspronkelijke klachten niet zijn verdwenen of afgenomen. Soms is er hiervoor geen cardiologische oorzaak meer te vinden. Het is dan van groot belang om na te gaan wat ervoor zorgt dat de patiënt nog steeds klachten ervaart. Soms is de pijn zó sterk opgeslagen in het lichaamsgeheugen, of speelt de angst zó’n grote rol, dat de patiënt niet uit de klachtencirkel kan komen.
Een gezond hart?
Stop met roken!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s